Politieactie in Arnhem (update)

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

03/05

Foto: Lars Schwachöfer

De politie is bezig met een politieactie in de Arnhemse wijk Klarendal. Bij de politie kwam een melding binnen over een gewapende man in een wijkcentrum aan de Rappardstraat.

Uit voorzorg is de omgeving afgesloten. Omwonende zijn geëvacueerd evenals de supermarkt COOP. Een arrestatieteam is aanwezig en ook zijn er berijders van de politie en de politiehelikopter hangt in de lucht. Brandweer en politie zijn ook uit voorzorg aanwezig. Het is niet bekend of er mogelijke gewonden zullen zijn

Het treinverkeer tussen Arnhem en Zevenaar is stilgelegd op last van de politie. Vermoedelijk heeft dit te maken met de politie-inzet, maar zowel NS, ProRail als de politie kon dat laatste niet bevestigen.

Er gingen geruchten dat er een overval was gepleegd bij een supermarkt in Arnhem en dat de dader gevlucht zou zijn naar het wijkcentrum aan de Rappardstraat. Dat is niet correct. Er heeft geen overval plaatsgevonden. De supermarkt is gesloten in verband met een evacuatie.

Volgens politiewoordvoerder Simen Klok zit er een gewapende man in het wijkgebouw. Er zitten mogelijk nog meer mensen in het gebouw, maar het is niet duidelijk of zij gegijzeld en of gewond zijn.

Update 14:07 :

Er is een halfnaakte man naar buiten gekomen. Het arrestatieteam heeft deze man gearresteerd. Door de man zouden tenminste 2 personen zijn gegijzeld, zij zijn in veiligheid gebracht. Er zou nog een tas op straat staan waar mogelijk explosieven in zitten. Een robot van de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) gaat de tas onderzoeken.

15.45 uur Verklaring van het OM, Politie en Burgemeester van Arnhem

Burgemeester Staal van Arnhem laat namens de driehoek weten dat de situatie in Klarendal onder controle is.

Woensdagmiddag 3 mei was er sprake van een gijzeling door een man. De verdachte is inmiddels aangehouden. Vooralsnog is er geen verdenking voor terroristische oogmerk. De driehoek (OM, politie, burgemeester) is opgelucht dat het zo is afgelopen. Het OM doet nu verder onderzoek.

Politie persbericht 17:10 :

Rond 11.10 uur kwam er een melding binnen over een man die met een vuurwapen het wijkcentrum binnen was gekomen. Hij verklaarde dat hij een bom bij zich had. In het wijkcentrum waren op dat moment vier mensen aanwezig. De politie is meteen ter plaatse gegaan en agenten (te paard) hebben de omgeving van het wijkcentrum afgezet. Daarnaast is een speciale aanhoudingseenheid ingeschakeld. Een politiehelikopter heeft de situatie vanuit de lucht in de gaten gehouden.

Onderhandeling

De verdachte heeft gedurende de gijzeling twee mensen vrijgelaten die informatie moesten overdragen aan de politie. Tijdens de gijzelingssituatie gaf de gijzelnemer aan contact te willen met de politie en dit is snel tot stand gekomen. Uiteindelijk hebben de gesprekken er toe geleid dat de man zich rond 14.05 uur overgaf; toen bleek ook dat hij een nepvuurwapen bij zich droeg. In verband met de veiligheid moest hij zich eerst uitkleden voor het geval hij wapens of explosieven bij zich droeg.

Onderzoek EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pand en de omgeving onderzocht op de aanwezigheid van wapens en/of explosieven. Na het onderzoek is de omgeving vrijgegeven. Tijdens de gijzelingssituatie heeft de politie het treinverkeer stilgelegd omdat de trein door de wijk Klarendal rijdt. Zodra de situatie weer veilig was, werd het treinverkeer hervat en de omgeving van het wijkcentrum vrijgegeven. De politie doet onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) verder onderzoek.

Verder onderzoek

In de woning van de verdachte (in de directe nabijheid van het wijkcentrum) is gezocht naar sporen en mogelijke explosieven; er is niets aangetroffen dat gevaar opleverde voor de buurt. De politie gaat de verdachte horen om er onder andere achter te komen wat het motief van zijn daden was. De man was bekend bij de wijkagent en lijkt vooralsnog geen banden te hebben met terroristische organisaties. De slachtoffers zijn opgevangen en zullen ook worden gehoord.

Als gevolg van de actie is het treinverkeer stilgelegd, maar deze kon rond 16.10 uur worden hervat.